
- Met (ex-)patiënten en hun naasten
- In een ziekenhuis of andere locatie
- Luisteren, informeren, doorverwijzen en logistiek ondersteunen
- Op nog te bepalen momenten
- Enkele keren per jaar
Groepsmomenten zijn voor kankerpatiënten vaak de ideale gelegenheid om ervaringen uit te wisselen. Als vrijwilliger kun je daar een belangrijke rol in spelen, door bijvoorbeeld een praatcafé, workshop of infosessie te begeleiden.
Je onthaalt de (ex-)patiënten en hun naasten, biedt hen een luisterend oor, laat ruimte om vragen te stellen, geeft informatie waar nodig en helpt deelnemers om met elkaar in contact te komen. Je signaleert de noden aan de regionale coördinator. Daarnaast help je ook bij de logistieke ondersteuning zoals het klaarzetten en opruimen van de zaal, folders uitdelen, drank aanbieden …
Hieronder vind je enkele voorbeelden van groepsmomenten:

Info- en ontmoetings-moment
Tijdens info- en ontmoetings-momenten spreekt een (ervarings)deskundige over een thema dat met kanker te maken heeft. Daarna is er ruim tijd om vragen te stellen en bij een kopje koffie of thee kunnen deelnemers ervaringen uitwisselen met lotgenoten.

Look good, feel better
In deze workshop geeft een schoonheidsconsulente van Kom op tegen Kanker informatie, tips en training over huidverzorging en make-up. Zo kunnen kankerpatiënten beter met de nevenwerkingen van de behandeling omgaan.

Omgaan met vermoeidheid
In deze interactieve infosessie spreken deskundigen over de specifieke vermoeidheid bij kanker en worden heel wat praktische tips aangereikt. Deelnemers krijgen ook de gelegenheid om vragen te stellen en ervaringen te delen.