David Gayse

'Mijn buddy begrijpt me echt'

Delen

Twee jaar lang bestond de wereld van David (33) uit ziekenhuisopnames en de vier muren van z’n huis. Hij raakte uitgeput, fysiek én mentaal. Gelukkig kan David op steun rekenen. Van z’n familie, z’n vrienden … en buddy Rani.

‘Kanker overdonderde me, veel heftiger dan ik me had kunnen inbeelden. Tijdens mijn behandeling kon ik niet meer stappen, niet meer eten … Mijn lichaam takelde zodanig af dat het ook in mijn hoofd donker werd. Ik crashte compleet. Via via ontdekte ik de buddywerking van Kom op tegen Kanker en begin deze winter werd Rani mijn buddy. Het klikte meteen. We gaan nu af en toe iets drinken en babbelen veel. Rani’s mama kreeg zelf kanker, ze begrijpt me vaak beter dan m’n eigen ouders en vrienden. Door m'n ziekte is mijn wereld erg klein geworden. Het doet dan ook enorm veel deugd om iemand nieuw te leren kennen en de dagelijkse sleur – ziekenhuis, kinesist of psycholoog – te doorbreken. Dankzij mijn buddy krijg ik beetje bij beetje mijn zelfvertrouwen terug. Ik ben er nog lang niet, dat besef ik. Maar met kleine stapjes …’

  • De buddywerking van Kom op tegen Kanker koppelt een jongvolwassene met kanker aan een buddy. Die buddy is vertrouwd met kanker en alles wat erbij komt kijken. Ook buddy worden? Of zelf een beroep doen op een buddy? Ontdek er alles over.
David Gayse

© Joost Joossen