Bestraling met protonen versus fotonen in patiënten met lokaal gevorderde slokdarmkanker – fase III gerandomiseerde studie (PROTECT)

Biomedisch
Promotors:
Karin Haustermans (UZ Leuven)
Project Partners:
UZ Leuven
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€850.420

Samenvatting

Neoadjuvante chemoradiotherapie gevolgd door heelkunde is momenteel de standaardbehandeling voor patiënten met lokaal gevorderd slokdarmcarcinoom. De multimodale behandeling zorgt voor een toename van de overlevingskans, maar brengt tevens een belangrijke morbiditeit en mortaliteit met zich mee. Eerdere studies suggereren dat de bestralingsdosis op de gezonde weefsels, zoals het hart en de longen, hieraan gerelateerd zijn. Door het gebruik van nieuwe bestralingstechnieken, zoals protontherapie, kunnen we de dosis op gezonde weefsels rondom de tumor verlagen waardoor er mogelijks minder complicaties optreden. Er zijn reeds enkele kleine studies die het voordeel van protontherapie aantonen bij patiënten met een slokdarmcarcinoom, maar resultaten van grote gerandomiseerde studies ontbreken momenteel nog.

In dit onderzoeksproject zullen we deelnemen aan een internationale klinische studie waarbij patiënten met een lokaal gevorderd slokdarmcarcinoom gerandomiseerd worden tussen een bestralingsbehandeling met fotonen (standaard behandeling) of protonen (nieuwe behandeling) om de echte klinische meerwaarde van protontherapie te beoordelen. We willen aantonen dat patiënten minder nevenwerkingen hebben wanneer ze een behandeling met protonen krijgen en dat dit zich mogelijks ook vertaalt in een verbetering van de overleving.