De immuunmodulatorische effecten van PI3K/mTOR remmers gebruiken om de respons op immunotherapie op basis van checkpointremmers (ICB) in leiomyosarcomen te verbeteren

Biomedisch
Promotors:
Frederic Amant (KU Leuven)
Project Partners:
KU Leuven
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€484.908

Samenvatting

Leiomyosarcomen (LMS) zijn zeldzame, agressieve tumoren waarvoor momenteel geen effectieve behandelingsopties beschikbaar zijn. Dit leidt tot een zeer slechte prognose en benadrukt een dringende nood aan nieuwe behandelingsopties.
De opkomst van immuun checkpoint remmers (ICB) heeft het therapeutisch landschap binnen de oncologie stevig veranderd. ICB heeft aangetoond zeer effectief te zijn in het behandelen van sommige traditioneel ‘moeilijk-te-behandelen’ kankertypes. Klinische studies hebben echter aangetoond aan dat monotherapie met ICB in LMS niet effectief is. Recente studies naar de resistentiemechanismen tegen ICB hebben aangetoond dat de effectiviteit van ICB verbeterd kan worden door het combineren van verschillende behandelingen.
Uit onze preliminaire experimenten in patiënt-afgeleide muismodellen met een gereconstrueerd menselijk immuunsysteem, blijkt PI3K/mTOR inhibitoren, een doelgerichte therapie, immuun-modulerende effecten heeft in LMS wat de effectiviteit van ICB drastisch verbetert.
Daarom willen we in dit project, gebruik makend van patiënt afgeleide muis modellen in combinatie met multiplex immuunhistochemie, de immuun-modulerende effecten van PI3K/mTOR inhibitoren in combinatie met ICB in LMS in detail karakteriseren. Bovendien willen we een groot cohort gearchiveerde LMS patiënten stalen analyseren, om op patiënt niveau extra informatie te verzamelen over de link tussen de PI3K/mTOR signaalcascade en resistentie tegen ICB.
Op basis van de preklinische data verzameld in dit project willen we een patiënt-centrische fase I/II klinische studie opzetten voor het behandelen van patiënten met geavanceerde LMS.