EORTC-2047-HNCG: SPECT-CT guided Elective Contralateral Neck Treatment in Oropharynx Cancer (SELECT): A Phase III Randomized Controlled Trial.

Biomedisch
Promotors:
nuyts sandra (UZ Leuven)
Project Partners:
UZ Leuven
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€169.400

Samenvatting

Oropharynxtumoren worden meestal behandeld met radiotherapie, al dan niet in combinatie met chemotherapie afhankelijk van het tumorstadium. We bestralen enerzijds de gekende tumorlokaties, anderzijds geven we een preventieve dosis op de lymfeklieren in de hals, om eventuele onzichtbare (microscopische) kankercellen te vernietigen. We weten namelijk dat de lymfeklieren in de hals de eerste stations zijn waarnaar tumorcellen zich verspreiden. Soms zijn de kankercellen daar echter nog zo klein dat ze nog niet zichtbaar zijn met beeldvorming. Momenteel bestralen we daarom beide zijden van de hals preventief. Ook al leidt deze behandeling tot goede resultaten voor de patiënten; ze is ook erg zwaar en brengt verschillende nevenwerkingen met zich mee. Patiënten hebben last van een droge mond en moeilijkheden met slikken. Hierdoor kunnen ze moeilijk eten, verliezen ze gewicht en is er frequent nood aan een voedingssonde. Deze nevenwerkingen kunnen tijdelijk zijn, maar afhankelijk van het initiële tumorstadium en de uitgebreidheid van het bestralingsveld zijn bij sommige patiënten de nevenwerkingen permanent. Dit heeft vanzelfsprekend een grote impact op hun kwaliteit van leven. Het goede nieuws is dat de levensverwachting van patiënten dankzij deze behandeling goed is. Zeker omdat dit kankertype de laatste jaren voornamelijk stijgt bij jongere patiënten, hebben patiënten met oropharynxkanker normaal gezien nog een lang leven voor zich na het afronden van hun behandeling.
Met behulp van een specifieke scan, een lymfeklier scintigrafie, kunnen we de risico lymfeklieren in kaart brengen. We spuiten daarbij een injectiemiddel in rond de tumor en volgen de verspreiding van de injectiestof naar de lymfeklieren. De lymfeklier scintigrafie brengt deze verspreiding in beeld. Hierdoor kunnen we die delen van de hals identificeren waarnaar de tumor zich verspreidt. We geven de patiënt dus een individuele bestraling “op maat”.
Wij willen samen met EORTC en CCTG (Canadese kankeronderzoeksgroep) een grote, gerandomizeerde fase III studie uitvoeren, waarbij we voldoende patiëntengegevens kunnen verzamelen om aan te tonen dat deze behandeling 1) even veilig is dan een preventieve bestraling van de beide kanten van de hals qua oncologische outcome, 2) tot minder nevenwerkingen en een betere kwaliteit van leven leidt. De focus van dit project ligt dus op het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met hoofd- en halskanker, een project zonder commercieel belang.