Gerandomiseerde, multicenter fase III-studie waarin twee conditioneringsregimes (CloFluBu en BuCyMel) worden vergeleken bij kinderen met acute myeloïde leukemie die een allogene stamceltransplantatie ondergaan

Biomedisch
Promotors:
Victoria Bordon Bordon Cueto de Braem (UZGent)
Project Partners:
UZ Leuven
UZGent
UAntwerpen
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€156.209

Samenvatting

Patiënten met Acute Myeloïde Leukemie (AML) hebben vaak nood aan een hematopoietische Stamceltransplantatie. Voorafgaand aan de transplantatie wordt chemotherapie gegeven om het beenmerg leeg te maken en de nog resterende kankercellen te vernietigen; dit heet men conditionering. Deze conditionering heeft als doel om ziektegeval te verminderen en voorkomt afstoting van de greffe. Door de hoge toxiciteit die gepaard gaat met de conditionering is er een mortaliteit van 10-30% alsook het risico op herval is 20-40% bij AML patiënten.
In deze gerandomiseerde, multicenter fase III-studie worden twee conditioneringsregimes (CloFluBu en BuCyMel) vergeleken bij kinderen met acute myeloïde leukemie die een allogene stamceltransplantatie ondergaan.
Dit onderzoek wordt uitgevoerd om de uitkomst en veiligheid van de transplantatieprocedure te vergroten en om na te gaan welke conditioneringsregime het best is, BuCyMel of CloFluBu bij kinderen. Daarnaast verwerken en reageren deze jonge patiënten anders op Busulfan in vergelijking met volwassenen. Therapeutische Drug Monitoring (TDM) zal worden gebruikt om de beoogde plasmaspiegels van het medicijn te bereiken en de toxiciteit te verminderen door de dosis te verhogen of te verlagen volgens de resultaten.