GRACE-trial: Gerandomiseerde actief gecontroleerde studie voor vulvovaginale atrofie bij borstkankerpatiënten onder endocriene therapie

Biomedisch
Promotors:
Hans Verstraelen (UZGent)
Project Partners:
UZGent
Ugent
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€184.600

Samenvatting

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen, waarbij 1 op de 8 vrouwen in haar leven gediagnosticeerd wordt met borstkanker. De overgrote meerderheid van de borstkankertumoren is hormoongevoelig, wat betekent dat deze kankercellen onderhevig zijn aan en gestimuleerd kunnen worden door vrouwelijke hormonen. Eén van de basisonderdelen van de behandeling van borstkanker is dan ook anti-hormonale therapie, deze behandeling verhinderd dat vrouwelijke hormonen in het lichaam hun invloed kunnen uitoefenen. Het ontstaan van vulvovaginale atrofie (VVA) is één van de nevenwerkingen hiervan, met een duidelijke impact op kwaliteit van leven (seksualiteit, dagelijks functioneren, zelfbeeld,…).
Borstkankerpatiënten met VVA worden zeer vaak niet behandeld hiervoor wegens terughoudendheid van artsen om lokale hormonen, de beste behandeling van VVA, op te starten wegens angst voor herval, ondanks dat vroegere studies geen toename in herval hebben bewezen bij gebruik van deze lokale behandeling. Bovendien heerst er nog taboe rond dit thema en is het bespreken van de klachten van VVA een moeilijke drempel voor veel patiënten.
Deze studie wil de beschikbare verschillende hormonale en niet-hormonale behandelingsopties vergelijken, onderzoek dat heden nog steeds ontbreekt, met als belangrijkste objectieven het rechtstreeks vergelijk voor zowel efficiëntie als veiligheid. Voor deze vergelijking zal gebruik gemaakt worden van oa. patient-reported outcomes measurements en standaard klinische evaluatie onderzoeken (vaginale pH, microscopisch onderzoek,…). Volgende behandelingen zullen geïncludeerd worden: oestrogeen, DHEA, hyaluronzuur en probiotica. Aangezien probiotica zeer effectief gebleken zijn bij bepaalde darmziekten, willen we nagaan of het gebruik van probiotica kan bijdragen in de behandeling van VVA bij borstkankerpatiënten.
Zo wil deze studie de behandelopties voor VVA benadrukken en in de kijker zetten, zodat de drempel voor patiënten om hun klachten met de behandelend artsen te bespreken en de drempel voor artsen om patiënten met VVA en borstkanker te behandelen, onbestaande wordt. En zo kunnen we bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit van leven van borstkankerpatiënten.