GYNOLYMF-TRIAL: Lymfoedeem van de onderste ledematen na gynaeco-oncologische therapie: kunnen we onomkeerbaar lymfoedeem voorkomen?

Biomedisch
Promotors:
Chris Monten (UZGent)
Project Partners:
KU Leuven
UZGent
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€690.445

Samenvatting

Het onderwerp van deze trial is onderzoek naar lymfoedeem van de onderste ledematen (LLL) bij vrouwen die in aanmerking komen voor curatieve behandeling na diagnose van gynaeco-oncologische kanker.

Het doel van de trial is na te gaan of evolutie van vroegtijdig, reversibel LLL naar de laattijdige, irreversibele status kan vermeden worden door vroegtijdige detectie en behandeling.

Het eerste luik van de studie bestaat uit het opvolgen van 300 personen die chirurgie en/ of bestraling ondergingen ter behandeling van gynaecologische kanker. Zowel voor als op verschillende tijdstippen na de operatie wordt de status van de lymfe-afvloei geëvalueerd, teneinde op volgende vragen een antwoord te vinden:
- Wat is de time-line van ontwikkeling van LLL na behandeling voor gynaeco-oncologische kanker?
- Welke factoren verhogen het risico op LLL (zowel therapie- als patiënt gerelateerde factoren)?
- Hoe vaak komen de verschillende stadia van LLL voor in deze doelgroep?
- Kunnen we met niet-invasieve, eenvoudige testen of bevragingen LLL vroegtijdig detecteren?

In het tweede luik wordt in een subgroep bij wie vroegtijdig LLL wordt gedetecteerd, een randomisatie verricht tussen educatie en preventie versus educatie, preventie en vroegtijdige start met klasse 2 compressieve kousen (met zo nodig bermuda). De vraag die we hiermee willen beantwoorden, is de volgende:
- Kan vroegtijdig inschakelen van klasse 2 compressieve kousen evolutie van vroegtijdig naar laattijdig, irreversibel lymfoedeem vermijden?

Ten derde zullen patiënten bevraagd worden via een dagboek naar hun financiële en tijds-investering aangaande de preventie en behandeling van LLL en via vragenlijsten naar hun kwaliteit van leven.
De vragen die we hiermee willen beantwoorden zijn:
- Wat is de impact van LLL op kwaliteit van leven van patiënten na behandeling voor gynaeco-oncologische kanker
- Wat is de kost van LLL voor de individuele patiënt en voor de maatschappij?
- Is het dragen van compressieve kousen klasse 2 bij vroegtijdig LLL kosten-effectief?

Een vierde en laatste doelstelling is het ontwikkelen van een interactieve app, via de welke we informatie over LLL (wat is LLL? welke preventieve maatregelen kan je zelf nemen? wat mag wél en wat vooral niet?...) tot bij de patiënt willen brengen. De app zal eveneens dienen om patiënten te motiveren om hun preventieve of secundaire behandeling vol te houden. Uiteindelijk zal ook geëvalueerd worden of via zelf-bevraging vroege detectie van vroegtijdige symptomen van LLL mogelijk is (PROM).