Seksualiteit en kanker in Vlaanderen: consensus over de criteria voor goede praktijkvoering

Psychosociaal
Promotors:
Eva Pape (UZGent)
Project Partners:
Esperanza
SENSOA
Treat it queer
Transgender infopunt
Cavaria
UZGent
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€58.645

Samenvatting

Probleemstelling
Alle aspecten van de behandeling kunnen een rechtstreeks en/of onrechtstreeks effect hebben op de seksuele functie van de patiënt. Een recent rapport van Kom Op Tegen Kanker (KOTK) beschrijft dat de zorg en communicatie rond seksualiteit, door zorgverleners (ZV) beter kan. Patiënten vinden het echter vaak moeilijk om dergelijke gesprekken aan te knopen en verwachten eigenlijk dat de ZV het initiatief zal nemen [1, 2]. ZV voelen zich evenwel niet bekwaam en hebben een tekort aan hulpmiddelen om de seksuele problemen na de kankerbehandeling op een correcte manier aan te pakken [3]. Patiënten uit een seksuele en genderminderheidsgroep (LGBTQ+)* ervaren verschillende bijkomende uitdagingen en drempels (in de zorg) ten gevolge van hun seksuele Probleemstelling
Alle aspecten van de behandeling kunnen een rechtstreeks en/of onrechtstreeks effect hebben op de seksuele functie van de patiënt. Een recent rapport van Kom Op Tegen Kanker (KOTK) beschrijft dat de zorg en communicatie rond seksualiteit, door zorgverleners (ZV) beter kan. Patiënten vinden het echter vaak moeilijk om dergelijke gesprekken aan te knopen en verwachten eigenlijk dat de ZV het initiatief zal nemen [1, 2]. ZV voelen zich evenwel niet bekwaam en hebben een tekort aan hulpmiddelen om de seksuele problemen na de kankerbehandeling op een correcte manier aan te pakken [3]. Patiënten uit een seksuele en genderminderheidsgroep (LGBTQ+)* ervaren verschillende bijkomende uitdagingen en drempels (in de zorg) ten gevolge van hun seksuele oriëntatie en/of gender [4, 5]. De ZV kan momenteel niet voldoende tegemoet komen aan hun specifieke noden [4, 5].
Doelstellingen
(1) Maken van een ‘longlist’ met criteria en voorbeelden voor goede praktijkvoering omtrent seksualiteit bij kankerpatiënten op basis van richtlijnen, literatuur en een klankbordgroep.
(2) Het bereiken van consensus omtrent de aandacht, bewustwording en begeleiding van seksualiteit in Vlaanderen door het scoren van de eerder opgestelde ‘longlist’ op relevantie en prioriteit.

Methodologie (zie figuren 1 & 2)
Fase 1: in kaart brengen goede praktijkvoering (inter)nationaal
Om antwoord te krijgen op bovenstaande doelstellingen wordt er in een eerste fase gezocht naar richtlijnen omtrent seksualiteit bij oncologische patiënten. Op basis van de criteria in de richtlijnen wordt er verder gezocht naar voorbeelden van goede praktijkvoering in de literatuur en op basis van een klankbordgroep met experts. Dit zal resulteren in een ‘longlist’ met criteria en voorbeelden omtrent goede praktijkvoering (inter)nationaal.

Fase 2: Consensus omtrent organisatie van aandacht, bewustwording en begeleiding van seksualiteit bij oncologische patiënten in Vlaanderen
Door middel van een Delphi studie en een consensusvergadering zullen de criteria uit de eerder opgestelde ‘longlist’ worden gescoord op relevantie en prioriteit.

Drie LGBTQ+ verenigingen, één lotgenotenvereniging en SENSOA zullen nauw betrokken worden in het project en deel uitmaken van de stuurgroep (zie figuur 3 voor de samenstelling en taken van de stuurgroep). Op deze manier kan het onderzoek beter worden afgestemd op de noden van de doelgroep (zie verder).