De Col op Bert De Backer

'Een col op fietsen voor mensen die een veel grotere berg beklimmen'

Delen

Hij had enorm genoten tijdens onze eerste editie. Zo hard dat hij geen seconde moest nadenken toen we vroegen om opnieuw peter te zijn. En zo is ons ‘meterpetertrio’ compleet: Elodie Gabias, Elke Bleyaert en dus … Bert De Backer. 

‘Vooraf wisten we niet wat we konden verwachten’, blikt de ex-renner terug op de eerste editie. ‘Maar het was fantastisch. Met een beperkte groep, maar het voelde toch heel groots’.

Je wilde dus graag opnieuw peter zijn?
Ja, héél graag. De Col op is echt uniek, en heeft zo veel meer dan een gewone cyclo. Iedereen die daar is, is er meer dan alleen voor het fietsen. Het gaat om een col op fietsen voor mensen die een veel grotere berg beklimmen. Dat kunnen voelen en alles in perspectief kunnen plaatsen, omarm ik wel. Plus het gevoel dat ik er gewoon door mijn aanwezigheid, door te luisteren en begrip te tonen – want vaak vind ik zelf de woorden niet – iets kan betekenen.

De Col op Bert De Backer medailles

Je vergelijkt de Col op ook met op kamp zijn?
Inderdaad. Opnieuw een verschil met een gewone cyclo. Je hebt het gevoel dat je iedereen kent of met iedereen een connectie hebt. En als je naar huis gaat, is er echt zo een moment van afscheid nemen. Elkaars ogen kruisen tijdens de Col op gaat ook zo veel dieper dan tijdens een ander fietsevent. 
De fantastische vergezichten en het dorp versterken dat kampgevoel. Een peloton koeien met een bel dat ’s morgens passeert. Zalig! De ideale omgeving om met je gezin naartoe te trekken. Of met een groep supporters.

Niet alleen de sfeer maar ook onze col zelf doet je graag terugkeren?
Absoluut. Het is een fantastische klim en ook een heel mooie afdaling. En de col is door zijn lengte echt een fysieke uitdaging, maar er is niets onoverkomelijks aan. De klim en het concept zorgen ervoor dat iedereen er terechtkan. Voor de beginnende fietser is één rondje een fantastische uitdaging, maar je kunt er ook een hele dag fietsen. Ikzelf heb drie rondes gedaan. En telkens had ik in de klim momenten dat ik aftelde naar de top, maar in de afdaling kon ik ook niet wachten om weer te klimmen. 

Heb je ook het extra stuk naar Le Signal drie keer gedaan?
Nee, twee keer. Dat is inderdaad nog wat steiler. Zeker aan te raden, zowel voor de sportieve uitdaging als voor het uitzichtpunt boven. Dat fantastisch uitzicht op de Mont Blanc, dat wil je zeker kunnen afvinken.
Dat uitzichtpunt geeft iets unieks, iets extra’s aan deze col. Net als het enorm speciale gevoel van de supportersbocht, en ook de bevoorrading en de andere animatie onderweg. Het is een lange klim, maar door al die afleiding is hij mentaal veel korter. Die zaken helpen gewoon bij het klimmen. Dus twijfel niet, het is echt genieten geblazen.

De Col op Bert De Backer
Thema's: De Col op