1000 km peloton

11de editie 1000 km brengt 6.073.000 euro op

Delen

De elfde editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker heeft een recordbedrag van 6.073.000 euro opgebracht. Dat werd zondag bekendgemaakt op het slotfeest aan de Nekkerhal in Mechelen, na vier dagen trappen tegen kanker. Het geld is bestemd voor klinisch onderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. 

Langverwachte elfde editie

De elfde editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker liet maar liefst drie jaar op zich wachten door de coronacrisis. De fietsers stonden dus met veel motivatie aan de start. Er reden 1006 teams mee met de nationale pelotons. Zij zamelden elk minstens 5.500 euro startgeld in. Vier dagen lang fietsten ze van Mechelen naar een middagstad en weer terug. Astrid Stockman, Elodie Ouedraogo, Jeroom Snelders en Geert Devlieger waren de meters en peters van het nationale peloton.

Het intranationaal peloton bestond uit 90 teams. De fietsers van dit peloton reden 4 dagen op rij een rit van 250 km en overnachtten elke avond op een andere locatie in België. Zij zamelden minstens 6000 euro startgeld in. Hun uitdagende parcours bevatte verschillende stukken van bekende wielerklassiekers. Op zondag passeerden ze ook in middagstad Aalter en kwamen ze ‘s avonds na vier dagen fietsen weer in Mechelen aan. 

Het was een ongelooflijk blij weerzien met alle teams en vrijwilligers. Prachtig dat we het afgelopen weekend weer samen konden trappen tegen kanker. Een welgemeende dankjewel aan iedereen die erbij was!

Marc Michils

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Portretfoto Marc Michils

De elfde editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker levert zo het recordbedrag van 6.073.000 euro op voor kankeronderzoek. Sommige teams zamelden meer in dan het verplichte startgeld, waardoor dit bedrag de komende weken nog zal oplopen.  

Samen trappen voor kankeronderzoek  

Met de 1000 km zamelt Kom op tegen Kanker geld in voor kankeronderzoek. De rode draad is dat het om onderzoek gaat dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. Bijvoorbeeld omdat er niet meteen een effect is op de verkoop (zoals bij onderzoek naar nieuwe bestralingsstrategieën door het aanpassen van de frequentie en/of intensiteit van de bestraling, waarvoor niet direct nieuwe toestellen nodig zijn). Of bij onderzoek naar de behandeling van zeldzame kankers, waar het aantal patiënten vaak te klein is om commercieel interessant te zijn. 

Limited edition wielertruitjes

Leuk nieuws: Jeroom en Elodie Ouedraogo hebben speciaal voor de 1000 km kleurrijke wielertruitjes ontworpen. De peters en meters droegen ze al tijdens de 1000 km, maar vanaf nu zijn ze voor iedereen beschikbaar. De voorraad is beperkt, dus snel zijn is de boodschap. Koop je truitje hier en steun zo Kom op tegen Kanker. 

Truitjes 1000 km

Volgend jaar opnieuw de 1000 km én een volledig nieuw fietsevenement 

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker vindt volgend jaar opnieuw plaats tijdens het hemelvaartweekend van 18 tot en met 21 mei 2023. Inschrijven kan vanaf 10 juni 2022 op 1000km.be

Kom op tegen Kanker lanceerde ook een gloednieuw fietsevenement: de Col op voor Kom op tegen Kanker. De eerste editie vindt plaats op zaterdag 9 september 2023(!) in Frankrijk op de Col des Saisies. De deelnemers rijden een lus van 33 kilometer. Ze vertrekken op de top van de Col des Saisies en komen daar ook weer aan. De beklimming is 16,5 km lang, met bijna 1000 hoogtemeters en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,4 %. Tijdens de klim hebben de fietsers een prachtig zicht op de Mont Blanc. Deelnemers betalen een organisatiekost van 200 euro en zamelen per persoon 2000 euro startgeld in. De opbrengst van de Col op voor Kom op tegen Kanker gaat, zoals bij de andere sportieve events, naar kankeronderzoek. Meer info en inschrijven op decolop.be.

Thema's: De 1000 km