Notaris

'Blij dat nalaten aan Kom op tegen Kanker belastingvrij wordt'

Delen

Kom op tegen Kanker is verheugd dat schenken en nalaten aan goede doelen belastingvrij wordt vanaf 1 juli 2021. De Vlaamse regering keurde het decreet 17 maart goed. 'Het nieuwe systeem zorgt ervoor dat het legaat volledig bij het goede doel terechtkomt', zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker.

'We juichen de beslissing omtrent dit duidelijker en direct systeem toe om een legaat aan een goed doel te schenken en zijn verheugd dat de regering er op deze manier voor zorgt dat goede doelen financieel niet de dupe worden van de hervorming van het duolegaat', aldus Michils.

Heel wat goede doelen vreesden inkomstenverlies nadat minister Matthias Diependaele (N-VA) in oktober 2019 aangekondigd had dat het fiscale voordeel dat bij het duolegaat hoort, hervormd zou worden. Meer info over de impact van de nieuwe regeling op het duolegaat vind je op notaris.be.

Solidariteit bij legaten

Met het nieuwe systeem worden in Vlaanderen nieuwe kansen gecreëerd voor goede doelen. Het 0%-tarief zorgt er namelijk voor dat  het goede doel niet langer het aanhangsel is van een persoonlijk extra voordeel, maar een doel op zich. Op die manier krijgen goede doelen de kans om aan te tonen dat hun doel het legaat waard is.

Dat nalaten aan Kom op tegen Kanker binnenkort belastingvrij kan, is te verklaren door de maatschappelijke meerwaarde die we jaarlijks creëren.

Marc Michils

Algemeen directeur Kom op tegen Kanker

Marc Michils, directeur Kom op tegen Kanker

Dat is goed nieuws, gezien de maatschappelijke meerwaarde van goede doelen en de functie die ze vervullen in publieke diensten. In het geval van Kom op tegen Kanker gaan die publieke diensten onder andere over jaarlijks 15 à 20 miljoen euro steun aan Vlaams wetenschappelijk onderzoek, tewerkstelling van vele onderzoekers en hulpverleners, zorghuizen die een toelage ontvangen, naast de vele psychosociale initiatieven die Kom op tegen Kanker zelf organiseert zoals de Kankerlijn, jongerenweekends, gezinsdagen, kindervakantieweken, vrijwilligersschool, enzoverder.

Geen subsidies

‘Bovendien heeft Kom op tegen Kanker, net als vele andere goede doelen, de laatste jaren hard gewerkt aan de professionalisering van zijn organisatie en een autonoom businessmodel met sterke fundraisingformules’, aldus Marc Michils . ‘Onze organisatie ontvangt geen subsidies voor de vele publieke diensten die wij leveren en die de overheid anders zelf zou moeten organiseren en financieren. Daarom mogen wij dan wel een correct legatensysteem eisen om solidariteit via legaten nog steeds mogelijk te maken. Wij zijn blij om te merken dat de Vlaamse regering daarop ingegaan is.’

In 2019 gingen Kom op tegen Kanker en Rode Kruis-Vlaanderen met de Vlaamse regering in overleg over een alternatief om erfenissen na te laten aan goede doelen. Lees meer

Meer weten over erfenissen en nalaten

Heb je vragen over duolegaten, het nultarief voor directe legaten of de omzetting van een duolegaat in een direct legaat? Of wil je graag meer vrijblijvende informatie over erfenissen? Neem dan contact op met Natasja Vermeulen, notarieel jurist van Kom op tegen Kanker. Natasja bekijkt graag samen met jou rustig de mogelijkheden. Een gesprek kan bij je thuis plaatsvinden of in ons kantoor, uiteraard vrijblijvend en in alle discretie. Word je liever door ons opgebeld? Geen probleem.

Thema's: Fundraising