Anita Fleerackers

'Die vakantieweek geeft mij energie'

Delen

'Een stille tochtgenoot op wie je kunt rekenen', zo omschrijft Anita Fleerackers zichzelf. Die eigenschappen maken van haar dé geknipte vrijwilliger om jongvolwassenen met kanker te begeleiden wanneer ze er eens tussenuit zijn.

‘Dit jaar ga ik voor de 20ste keer mee als vrijwilliger op de jongerenvakantieweek van Kom op tegen Kanker. Een jubileumeditie dus, al is voor mij élk kamp een feest. Vaak beginnen de deelnemers er aarzelend en zenuwachtig aan, maar aan het eind van de vakantie zie je echt hoe elke jongere gegroeid is en meer zelfvertrouwen heeft gekregen. Die week heeft zo’n grote impact op de jongeren, je moet het eigenlijk zelf meemaken om het te begrijpen. In mijn job als oncocoach in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden, maar ook als vrijwilliger, probeer ik vooral te luisteren. Tijdens de vakantieweek is niemand verplicht te vertellen over z’n ziekte of ervaringen, dat gebeurt heel spontaan tijdens de activiteiten, vrije momenten … En ik merk hoe bevrijdend het voor de deelnemers is om met lotgenoten of met ons te kunnen praten. Zo’n vakantieweek stopt trouwens niet op vrijdag: vaak blijven de deelnemers contact houden. En we spreken bijvoorbeeld nog elk jaar af om een jongere die een hele tijd geleden is overleden, te herdenken. Dankzij de vakantieweken heb ik zelf ook enorm veel geleerd, als persoon én als verpleegkundige. De jongeren en hun verhalen blijven me raken en energie geven. Ik hoop dat ik dit nog lang mag en kan doen.’

Anita Fleerackers

© Joost Joossen