Herman Huyben

‘Ik deed het niet alleen voor mezelf’

Delen

In UZ Gent steunde Kom op tegen Kanker een onderzoeksproject om hormoontherapie bij prostaatkanker uit te stellen, en dus ook de bijwerkingen ervan. De toelage bedroeg 432.200 euro. Herman Huyben (72) was een van de deelnemers. Hij bedankt alle donateurs die het onderzoek mogelijk maakten.

‘Begin 2010 ging ik naar de dokter voor een bloedprik. Ik dacht dat ik diabetes had, want ik had voortdurend dorst. Het onderzoek wees op een verhoogde PSA-waarde, maar ik wist niet wat dat inhield. Er is iets met uw prostaat, kreeg ik te horen. Kwaadaardig, zo bleek, en dus werd mijn prostaat operatief verwijderd. Een jaar later ging mijn PSA-waarde opnieuw naar omhoog. Mijn dokter verwees me door naar professor Ost in UZ Gent. Daar ben ik toen 36 keer bestraald. In 2013 was er opnieuw een stijging. Normaal gezien moest ik dan starten met hormoontherapie, maar die heeft heel wat nare bijwerkingen. Ik kreeg de kans om deel te nemen aan een proefproject voor een nieuwe behandelmethode. Dat deed ik niet alleen voor mezelf, maar ook voor alle andere patiënten. Door gerichte bestraling kon de hormoontherapie worden uitgesteld. Intussen is mijn PSA-waarde zes jaar stabiel. Over het algemeen voel ik me goed. Was ik 20 jaar geleden ziek geworden, dan zat ik hier nu niet meer. Daarvan ben ik overtuigd. Vorig jaar heb ik 5600 kilometer gefietst: dat lukt alleen als je positief in het leven staat. Een negatieve houding helpt je geen meter vooruit.’

  • Ontdek hoe Kom op tegen Kanker investeert in onderzoek waarbij de (ex-)kankerpatiënt centraal staat.
Herman Huyben

© Joost Joossen