Richard Van Hijfte

‘Je bekijkt het leven door een andere bril’

Delen

Wanneer de tijd traag wegtikt terwijl je in het ziekenhuis aan de baxter hangt, is zorgvrijwilliger Richard daar voor een deugddoende babbel. Als een enorm geëngageerde vrijwilliger legt hij zijn oor te luister bij patiënten en naasten die daar nood aan hebben.

‘De vrouw had uitgezaaide borstkanker, haar man zat alleen in de wachtzaal. Toen ik hem aansprak en zei dat ik zag dat hij het moeilijk had, reageerde hij heel emotioneel. De sluizen gingen helemaal open. Sindsdien heb ik nog meer aandacht voor de partners. Zéker als ze niets zeggen. Zij lijden ook, maar ze stoppen dat weg om hun partner te ontzien. Ik werkte vroeger voor farmaceutische bedrijven en bezocht ziekenhuizen om er over medicatie te praten. Zo doe je veel communicatievaardigheden en mensenkennis op. Die talenten komen nu goed van pas in mijn vrijwilligerswerk. Ik ben zorgvrijwilliger in AZ Alma in Eeklo en AZ Sint-Lucas Gent. Daarnaast ondersteun ik in Eeklo persoonlijke en groepsgesprekken in Huyse Nestelt, een inloophuis voor mensen met kanker, en lezingen in dienstencentrum Zonneheem. Ik heb ook enkele reizen voor kankerpatiënten begeleid. Het is een grote rijkdom om te zien hoe mensen die zeer moeilijke periode in hun leven aanpakken, hoe groot hun levensdrang is. Door hen heb ik geleerd om geen energie te verliezen aan akkefietjes. Het regent vandaag? Ja zeg, wat stelt dat nu voor! (lacht) Wie met kankerpatiënten praat, ziet het leven in een ander perspectief.’

Richard Van Hijfte

Richard: 'Door mijn contacten met mensen met kanker heb ik geleerd om geen energie meer te verliezen aan akkefietjes.'

© Joost Joossen

Thema's: Vrijwilligers Zorg