Tamara Kemp

'Kankerbehandeling thuis is een heel andere beleving'

Delen

Sommige kankerbehandelingen worden onderhuids ingespoten. Sinds 1 juli kan dat bij de patiënt thuis gebeuren, mede dankzij onderzoeks- en lobbywerk van Kom op tegen Kanker. Tamara Kemp nam deel aan het proefproject Onco@home en is enthousiast.

‘In de zomer van 2021 ontdekten de artsen een voorloper van multipel myeloom in mijn bloed, een soort beenmergkanker. Een jaar later werd dat acuut en is de behandeling opgestart. In het ziekenhuis kreeg ik een baxter met chemotherapie en een stamceltransplantatie. Daarnaast waren er ook zestien onderhuidse inspuitingen nodig, met een ander type kankerbehandeling. Daarvan zijn er twaalf bij mij thuis toegediend, door een ziekenhuisverpleegkundige van de dagkliniek. Dat was voor mij een gigantisch cadeau. De medewerkers in het ziekenhuis zijn hartelijk en empathisch. Maar het blijft een ziekenhuis. En ik ben niet zo’n ziekenhuismens. (lacht) Ik ben snel overweldigd door drukte. Als ik behoefte heb aan een gesprek, dan liever één op één. Dus toen ze me vroegen of ik wilde deelnemen aan Onco@home, heb ik meteen ingestemd. Thuis is het een heel andere beleving. Je verliest geen tijd, terwijl je in het ziekenhuis telkens een paar uur kwijt bent. De dag staat bovendien niet helemaal in het teken van je ziekte en je behandeling. Je blijft natuurlijk patiënt, maar je voelt je er geen. Ik vind het een fantastisch initiatief.’

Tamara Kemp

© Joost Joossen

Thema's: Behandeling Zorg