Röntgenfoto gebit

Kom op tegen Kanker tevreden dat dure tandzorg beter terugbetaald wordt

Delen

Sommige kankerpatiënten kunnen straks rekenen op een betere terugbetaling van bepaalde dure tandzorg. Kom op tegen Kanker is tevreden met deze beslissing: ‘Het is een grote stap vooruit’, zegt Ward Rommel, diensthoofd Zorg en Behandeling bij Kom op tegen Kanker.  

Specifiek gaat het over de terugbetaling van het plaatsen van implantaten en prothetisch werk, waarbij die wel afhankelijk is van het aantal overblijvende tanden in de mond. Die betere terugbetaling wordt bovendien uitgebreid met een derdebetalersregeling die minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft uitgewerkt. Patiënten die straks kunnen rekenen op een betere terugbetaling, betalen geen remgeld en zullen het geld ook niet meer moeten voorschieten. De overheid betaalt de tandarts (ook een niet-geconventioneerde) rechtstreeks als:  

  • Je kaakbeen ernstig verminkt werd omdat er een tumor verwijderd werd en je daardoor een ernstige functionele of psychosociale handicap hebt. Of als je kaakbeen aangetast werd door radiotherapie.
  • Je na een stamceltransplantatie door afstotingsverschijnselen (graft vs host) tanden verliest of er meerdere ernstige tandafwijkingen door krijgt.
  • Je voor je 12e verjaardag chemo- of radiotherapie kreeg en daardoor tanden verloor of meerdere ernstige tandafwijkingen kreeg.  

Lees de volledige uitleg op de website van het RIZIV.

Met de maatregel komt de regering gedeeltelijk tegemoet aan de beleidsvoorstellen die Kom op tegen Kanker al een tijdje bepleit.  

Vanaf 2020 van kracht

In 2016 bleek immers uit onderzoek van Kom op tegen Kanker dat tandzorg voor kwetsbare patiënten een 'financiële nachtmerrie' is. Denk aan patiënten met een hoofd- of een halstumor van wie hun onder- of bovenkaak afsterft na een bestralingsbehandeling of zwaar beschadigd geraakt bij een operatieve verwijdering van de tumor. Een ander voorbeeld zijn kankerpatiënten van wie hun afweersysteem negatief reageert op stamceltherapie rond de mond of het gezicht.

Het voorstel van De Block werd eind maart 2019 goedgekeurd door het Verzekeringscomité, en is vanaf 1 januari 2020 van kracht.

De Block maakte begin 2017 3 miljoen euro vrij om dure tandzorg terug te betalen voor kankerpatiënten. De maatregel is nu concreet uitgewerkt. Ook patiënten met anodontie hoeven binnenkort geen tandzorgfacturen meer te betalen.