Geld, portemonnee, handen

Kom op tegen Kanker vraagt uitbreiding overlevingspensioen na overlijden partner

Delen

Kom op tegen Kanker pleit voor een grondige hervorming van het overlevingspensioen na het overlijden van een partner. Momenteel is het overlevingspensioen niet toegankelijk voor wie wettelijk samenwoonde, moeten weduwen of weduwnaren vaak kiezen tussen werk of overlevingspensioen, en is de termijn van de overgangsuitkering te kort voor gezinnen met kinderen ten laste. Dat vergroot het risico op armoede, zo blijkt uit getuigenissen die regelmatig binnenkomen bij de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker.

Weduwen en weduwnaars die in 2021 jonger zijn dan 48 jaar op het moment dat hun partner overlijdt, hebben enkel recht op een tijdelijk overlevingspensioen, een overgangsuitkering. Het bedrag hangt af van de loopbaan van de overleden partner. Voor gezinnen met kinderen ten laste geldt de overgangsuitkering 24 maanden. Dat is te kort, zeker in vergelijking met de onderhoudsplicht van ouders, die geldt tot de kinderen afgestudeerd zijn. Kom op tegen Kanker, de Gezinsbond en Ouders Die Opnieuw Starten (ODOS) vragen om de termijn van de overgangsuitkering te verlengen tot het moment waarop de kinderen niet meer kinderbijslaggerechtigd zijn (maximaal tot hun 25 jaar). 

Dit is slechts één van de aanbevelingen die Kom op tegen Kanker, de Gezinsbond en ODOS doen. Lees hier meer over onze bijkomende aanbevelingen.