Kom op tegen Kanker waarschuwt voor schadelijke stoffen in parfums

Delen

Parfums die in België, Nederland en Denemarken veel worden verkocht, bevatten heel wat schadelijke chemische stoffen. Dat blijkt uit onderzoek van Kom op tegen Kanker, Stichting Tegengif uit Nederland en de Deense consumentenbond. In het rapport ‘What’s that smell: problematic chemicals in perfume’ signaleren de organisaties dat de huidige regelgeving consumenten onvoldoende beschermt tegen de blootstelling aan schadelijke chemische stoffen via parfums en andere geparfumeerde verzorgingsproducten. Het rapport biedt consumenten daarom concrete tips om deze blootstelling te verminderen.

De organisaties selecteerden 20 parfums op basis van populariteit en vergeleken de ingrediënten met lijsten voor zorgwekkende stoffen van onder andere de Deense overheid en de Europese Commissie. In de 20 parfums van bekende merken als Giorgio Armani, Hugo Boss, Lancôme en Zadig&Voltaire werden 26 zogeheten problematische stoffen aangetroffen. Dat zijn chemische stoffen die in verband worden gebracht met een verstoring van de hormonenbalans, een verminderde vruchtbaarheid, allergieën en milieuschade.

Schadelijke stoffen

In verschillende parfums werd de stof ethylhexyl methoxycinnamate aangetroffen. Deze stof is een van de meest toegepaste UV-filters in cosmetica, omdat het een product langer houdbaar maakt. De stof wordt in verband gebracht met verstoring van de hormonenbalans. De stof is daarnaast moeilijk afbreekbaar in het milieu, waardoor ze wereldwijd in drinkwater gevonden wordt.

In één parfum werd de geurstof butylphenyl methylpropional gevonden. Annelies den Boer, voorzitter Stichting Tegengif, legt uit waarom deze stof zo schadelijk is: ‘Butylphenyl methylpropional is naast hormoonverstorend ook reproductietoxisch, dat betekent dat je er onvruchtbaar van kunt worden of dat het tot afwijkingen in de ontwikkelingen van de foetus of embryo kan leiden Gelukkig geldt er vanaf 1 maart 2022 een verbod op het gebruik van deze stof in cosmetica op de Europese markt. Helaas geldt dat niet voor andere chemicaliën die wij aantroffen.’

Langdurige blootstelling aan hormoonverstorende stoffen, zelfs in lage doses, kan bijdragen aan het ontstaan van sommige borstkankers.

Ann Gils

Directeur Preventie en Vroegopsporing Kom op tegen Kanker

Ann Gils

Blootstelling verminderen

De organisaties maken zich zorgen over de cumulatieve blootstelling aan zorgwekkende chemicaliën via huidverzorgingsproducten, cosmetica en parfums. Veel consumenten gebruiken tussen de twaalf en zestien persoonlijke verzorgingsproducten per dag. Hierdoor kunnen zij dagelijks worden blootgesteld aan meer dan 160 chemische stoffen, waaronder stoffen met een hormoonverstorende werking.

Ann Gils, directeur Preventie en Vroegopsporing Kom op tegen Kanker: ‘Langdurige blootstelling aan hormoonverstorende stoffen, zelfs in lage doses, kan bijdragen aan het ontstaan van sommige borstkankers. Daarom is het cruciaal om zo weinig mogelijk te worden blootgesteld aan deze chemische stoffen. Er is op Belgische niveau dringend nood aan de uitvoering van de 18 preventieve, regelgevende en onderzoeksmatige acties beschreven in het nationaal actieplan voor hormoonverstoorders.’

Concrete tips

Kom op tegen Kanker, Stichting Tegengif en de Deense consumentenbond vinden het belangrijk om consumenten bewust te maken van deze blootstelling en geven hen enkele tips mee:

  • Geef de voorkeur aan parfumvrije verzorgingsproducten, gebruik enkel parfum voor een speciale gelegenheid en verstuif het op je kleding in plaats van op je huid.
  • Zoek naar verzorgingsproducten met het EU Ecolabel. Stoffen met hormoonverstorende eigenschappen zijn sinds oktober 2021 niet meer in toegelaten.
  • Gebruik apps als de Yuka-app waarmee je je verzorgingsproduct scant en je onmiddellijk alle informatie over het product krijgt. Zo kun je als consument een geïnformeerde beslissing maken over welke producten je al dan niet gebruikt.

Het volledige rapport is te lezen op allesoverkanker.be.