Jeroom Snelders

'Lachen haalt mensen uit de kankersleur'

Delen

Gevoel voor humor? Check! Sportief? Check! En ook nog eens geëngageerd? Check! Televisiemaker en cartoonist Jeroom heeft alles in huis als peter van de 1000 km en 100km-run voor Kom op tegen Kanker. 

‘Peter worden van de 1000 km en de 100km-run? Ik zag het meteen zitten. Hoe moeilijk kan het zijn, een beetje fietsen en lopen? (lacht) Nee, het wordt een serieuze uitdaging, maar het is goed om naar een doel toe te werken. Ik probeer sowieso veel te sporten en moedig ook anderen aan om dat te doen. Je hoeft niet meteen een triatlon af te werken. Als je maar fit en gezond bent. Dan heb je al een voorsprong als er iets gebeurt. Als dat sporten ook kan helpen om kanker te bestrijden, ben ik zeker van de partij. Ik weet uit ervaring wat de ziekte kan teweegbrengen. Mijn broer was 24 toen hij overleed aan buikvlieskanker. Mijn vader overleed tien jaar later aan longkanker. Kanker heeft mijn gezin dus gehalveerd. Ik heb dat intussen een plaats kunnen geven, maar het blijft mijn tere plek. Het heeft er ook voor gezorgd dat ik zo’n droge en soms zwarte vorm van humor heb. Zo probeer ik de gevolgen van de ziekte op te vangen. Lachen helpt om mensen uit de kankersleur te halen. Als ik daarbij kan helpen, dan graag.’

Jeroom Snelders

© Joost Joossen