1000 km voor Kom op tegen Kanker

Recordopbrengst van 5.700.000 miljoen voor jubileumeditie de 1000 km voor Kom op tegen Kanker

Delen

De tiende editie van de 1000 km voor Kom op tegen Kanker heeft een recordbedrag van 5,7 miljoen euro opgebracht. Dat wordt vanavond tijdens het slotfeest in Mechelen bekendgemaakt. Het geld is bestemd voor klinisch onderzoek dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. 

‘De fietsers overtreffen jaar na jaar onze stoutste dromen’, reageert Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. ‘Met hun sportieve prestatie zamelden ze de voorbije tien jaar meer dan 30 miljoen euro in voor kankeronderzoek. Ik ben alle deelnemers, vrijwilligers, donateurs en supporters ontzettend dankbaar.’

Editie 2019 breekt records

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker vond plaats van 30 mei tot en met 2 juni en was aan zijn tiende editie toe. De jubileumeditie brak alle records. Er reden met 1140 teams (incl. internationaal peloton) nooit eerder zoveel teams mee en de opbrengst lag nooit hoger. Elk team zamelde minstens 5000 euro in, goed voor een opbrengst van minstens 5,7 miljoen euro. Ook de sfeer langs het parcours en in de middagsteden was ongezien. Door de hitte vond er op zaterdag en zondag een extra waterbevoorrading plaats.

Peter Van de Veire, Klaas Delrue, Cath Luyten en Karolien Debecker waren de peters en meters van dienst. Peter Van de Veire moest de 1000 km vroegtijdig verlaten. Hij werd donderdagnamiddag uit het peloton geplukt en onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht voor de geboorte van zijn zoon Lex. Voor de jubileumeditie trapten ook enkele voormalige meters en peters opnieuw mee, zoals Goedele Wachters, Jan Paternoster en Eva De Roo. 

Het internationale peloton

Naar aanleiding van de tiende editie lanceerde Kom op tegen Kanker een internationaal peloton. 101 solofietsers gingen de uitdaging aan, tezamen met peter Maarten Vangramberen. Ze vertrokken op donderdag 30 mei in Lyon voor een uitdagende en afwisselende vierdaagse via de Bourgogne, de Champagnestreek en Nord-Pas de Calais tot in Oudenaarde. Daar sloten ze aan bij de andere pelotons voor de laatste rit naar Mechelen.

Diest krijgt trofee van de langste erehaag

Tijdens het slotfeest zondagavond werd opnieuw de trofee van de langste erehaag uitgereikt. Middagstad Diest sleepte die dit jaar in de wacht. Maar liefst 2226 toeschouwers verwelkomden de pelotons van de 1000 km onder luid belgerinkel. 

10 jaar de 1000 km in cijfers

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker is ontstaan in 2010. De voorbije tien edities hebben 6001 teams meegedaan aan de fietsvierdaagse. Ze fietsten samen 6.001.000 kilometer of ongeveer 150 keer de wereld rond. 17 teams en 2 solofietsers waren er elke editie bij. Mechelen was sinds 2011 de vaste uitvalsbasis ’s ochtends en ‘s avonds. 40 Vlaamse gemeenten of steden werkten mee als middagstad en ontvingen de pelotons met open armen. De langste erehaag staat met 3465 supporters op naam van Torhout in 2016. In totaal is er 30.005.000 euro opgehaald voor kankeronderzoek. Met de opbrengst zijn ongeveer 80 patiëntgerichte onderzoeken ondersteund met een impact op de overlevingskansen en levenskwaliteit van kankerpatiënten.

Hoe zit de 1000 km in elkaar?

De 1000 km van Kom op tegen Kanker is een fietsvierdaagse die gereden wordt tijdens het hemelvaartweekend, dit jaar van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni. De totale afstand wordt onderverdeeld in acht etappes van 125 km, dus twee etappes per dag. Elke ochtend fietsen de pelotons vanuit Mechelen naar een middagstad, en in de namiddag fietsen ze terug naar Mechelen. De middagsteden in 2019 waren Antwerpen (30 mei), Zedelgem (31 mei), Diest (1 juni) en Oudenaarde (2 juni).

Telkens rijdt één lid van het team een rit. Vorm je een team in z’n eentje, dan rijd je de acht ritten en dus de volledige 1000 km. Bestaat het team uit meerdere fietsers, dan verdelen ze de etappes onder elkaar. Een team bestaat uit maximaal acht fietsers. De fietser kiest om aan te sluiten bij het peloton waarvan de gemiddelde snelheid hem/haar het beste ligt: 24km/u, 27km/u en 30km/u. De sportieve organisatie is in handen van Flanders Classic.

Samen trappen voor kankeronderzoek

Met de 1000 km zamelt Kom op tegen Kanker geld in voor kankeronderzoek. De rode draad is dat het om onderzoek gaat dat een directe meerwaarde biedt voor de behandeling van de kankerpatiënt én waarvoor er onvoldoende interesse is bij de farmaceutische industrie. Bijvoorbeeld omdat er niet meteen een effect is op de verkoop (zoals bij onderzoek naar nieuwe bestralingsstrategieën door het aanpassen van de frequentie en/of intensiteit van de bestraling, waarvoor niet direct nieuwe toestellen nodig zijn). Of bij onderzoek naar de behandeling van zeldzame kankers, waar het aantal patiënten vaak te klein is om commercieel interessant te zijn. De opbrengst van de 1000 km editie 2019 zal gaan naar klinisch onderzoek, waarbij behandelingen of geneesmiddelen worden getest bij patiënten.  

Dit jaar bedraagt de opbrengst van de 1000 km 5.700.000 euro, een absoluut record. In tien jaar tijd staat de teller van het ingezamelde bedrag zo op 30.005.000 euro.

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker 2020

De 1000 km voor Kom op tegen Kanker vindt volgend jaar opnieuw plaats tijdens het hemelvaartweekend van 21 tot en met 24 mei 2020. Inschrijven kan vanaf woensdag 12 juni 2019 op www.1000km.be.