Marc Michils

'Solidariteit is de lijm van de samenleving'

Delen

Marc Michils stopt eind dit jaar als algemeen directeur van Kom op tegen Kanker, maar hij blijft zich daarna voor de organisatie inzetten als voorzitter én als actievoerder. Dat bewijst hij nu al.

‘Mijn tien jaar bij Kom op tegen Kanker hebben mij gesterkt in mijn overtuiging: mensen deugen! We zijn van nature solidair. Zoveel mensen zetten zich vrijwillig en belangeloos in voor anderen. Ze beleven daar plezier aan en het geeft zin aan hun leven. Solidariteit is de lijm van de samenleving. Vreemd genoeg lijkt het wij-zij-denken vandaag de overhand te nemen. In mijn boek analyseer ik enkele oorzaken. Sociale media vind ik vaak asociaal. In de jacht op clicks schuiven algoritmes vooral negatieve berichten naar voren. Ze duwen mensen in een echokamer die bevestigt dat de wereld slecht is. Ook de media focussen te veel op slecht nieuws. En de politiek werkt meer dan ooit met vijandbeelden. Geen wonder dat mensen een verwrongen beeld van de realiteit krijgen. Ik pleit voor een modernere democratie waarin de burger meer invloed heeft. Om de vier jaar een bolletje inkleuren volstaat niet meer. Kom op tegen Kanker toont aan dat inspraak en betrokkenheid werken. In onze organisatie komen en werken mensen samen. Zo moeten er meer ‘publieke plaatsen’ komen. Want open met elkaar in gesprek en debat gaan is veel zinvoller dan vanuit de kelder anonieme haatmails sturen.’

De opbrengst van ‘Kom op! Voor solidariteit. Tegen vijandigheid’ gaat naar Kom op tegen Kanker. Het boek kost 25 euro en ligt in alle boekenwinkels.

Marc Michils

Zamel je startgeld in met Marc en ‘Kom op!’

Neem je deel aan de 100km-run, de 1000 km of de Col op, dan kun je ‘Kom op!’ kopen voor 12,50 euro per boek, en verkopen voor 25 euro. Per verkocht exemplaar zamel je dan 12,50 euro in voor je startgeld en voor kankeronderzoek. Nodig je minstens 25 mensen uit voor een boekbijeenkomst, dan komt Marc gratis langs om in dialoog te gaan. Interesse? Neem dan zeker contact op met je districtscoördinator.

Thema's: Fundraising