Ronald Plovie

'Tijdens de vierdaagse worden vriendschappen gesloten'

Delen

Al tien jaar is team De Doorzetters een vaste waarde op de 1000 km voor Kom op tegen Kanker. Kapitein van dit trouwe team is Ronald Plovie, gesteund door zijn vrouw en toeverlaat Veronique.

‘In 2012 viel de diagnose schildklierkanker. Ik heb zelf een goede kankerbehandeling gekregen en gun anderen die ook van harte. Daarom nam ik mij voor – zodra ik genezen was – mee te fietsen met de 1000 km. Eerst nam ik solo deel, daarna sprong ook mijn dochter Clairanne in het zadel. Ik merkte dat mijn omgeving stond te popelen om mee te doen. Zo werden De Doorzetters geboren. Tijdens het jaar zamelen onze leden, mijn echtgenote Véronique en ik centjes in via onder meer een kaasavond, een familiequiz en de verkoop van wijn, cava en kaarsen. Die acties hebben in de loop der jaren zo’n 250.000 euro opgeleverd. Dat had ik nooit durven te dromen! Ik woon in Blankenberge, maar de ploegmakkers komen uit Maldegem, Damme en Brugge, dus train ik voor de 1000 km waar en wanneer het mij past. In mei staan De Doorzetters voor het tiende jaar op rij aan de start. Met vier teams geven we het beste van onszelf, terwijl we worden aangemoedigd door familie, vrienden en collega’s. Tijdens de vierdaagse worden kilometers getrapt, vriendschappen gesloten en herinneringen opgehaald. Het is véél meer dan een fietstochtje … Ik denk nog niet aan stoppen als actievoerder, want kankeronderzoek blijft belangrijk.’

Ronald Plovie

© Joost Joossen