Serap Can

'We worstelen allemaal met hetzelfde'

Delen

Vanuit haar eigen ervaring een lichtpuntje betekenen voor lotgenoten, dat wilde Serap Can graag. Als A-team-vrijwilliger bij Kom op tegen Kanker gaat ze op bezoek bij jongvolwassenen met kanker.

‘Ik was net bevallen van mijn tweede dochter toen ik te horen kreeg dat ik baarmoederhalskanker had. Wég roze wolk. Chemo, bestraling, dagelijks naar het ziekenhuis: dat is moeilijk te combineren met de zorg voor een baby. Gelukkig konden mijn kinderen bij mijn moeder terecht. Tijdens mijn revalidatie zag ik dat Kom op tegen Kanker vrijwilligers zocht voor het A-team. Dat zijn ervaringsdeskundigen die éénmalig bij lotgenoten langsgaan om hen wegwijs te maken in het informele zorgaanbod en een luisterend oor bieden. Omdat ik iets wilde terugdoen, heb ik me aangemeld. De opleiding bleek heel intensief: ik was zelf nog herstellende. Omdat ik het zo zwaar had, begon ik te twijfelen. Maar toen ontmoette ik Linsy, een jonge moeder met borstkanker. Ons gesprek deed mij óók deugd: we hadden zoveel gemeen. En achteraf stuurde ze me zo’n mooi berichtje … Ik wist meteen: dit ga ik blijven doen! Toen ik opnieuw ziek werd, acht maanden na mijn eerste ‘schone’ scan, ben ik ook met een blog begonnen. Daarin deel ik mijn gevoelens en gedachten. Zo wil ik graag troost bieden aan anderen, want via het A-team heb ik gemerkt dat we allemaal met dezelfde dingen worstelen.’

Serap Can

© Joost Joossen