‘Zorg ervoor dat academisch ontwikkelde celtherapie tot bij kankerpatiënten geraakt’

Delen

Kom op tegen Kanker, Stichting tegen Kanker en het Antikankerfonds eisen dat academisch ontwikkelde celtherapie tot bij kankerpatiënten geraakt. Op dit moment richt het goedkeuringsproces voor nieuwe celtherapie zich enkel op farmaceutische bedrijven. Dat is onaanvaardbaar voor de drie organisaties. Zij investeren in de ontwikkeling van academische celtherapie om kankerpatiënten de best mogelijke behandeling te geven, maar zien dat enkel behandelingen via de farmaceutische industrie bij de patiënt geraken.

Wanneer een kankerpatiënt met celtherapie behandeld wordt, neemt de arts specifieke cellen uit het bloed, de lymfeklieren of de tumor. Deze cellen worden in het labo zo aangepast dat ze een krachtige immuunreactie vertonen op de kankercellen. Wanneer ze vervolgens opnieuw bij de patiënt geïnjecteerd worden, valt het lichaam zelf de kankercellen aan. Celtherapie is veelbelovend in de behandeling van kanker. Het is daarom erg belangrijk dat nieuwe ontwikkelingen binnen die celtherapie ook echt tot bij de patiënt geraken.

Maar daar wringt het schoentje. Want voordat een nieuwe vorm van celtherapie op de markt komt, doorloopt die een goedkeuringsproces. Tijdens dat proces bekijkt de Europese overheid of de behandeling werkzaam, veilig en kwalitatief is en beslist de Belgische overheid of ze in aanmerking komt voor terugbetaling. Maar dat goedkeuringsproces is erg duur en omslachtig voor academici en kan enkel door farmaceutische bedrijven gebruikt worden. En deze bedrijven zullen celtherapie enkel ontwikkelen en op de markt brengen wanneer hen dat voldoende winst oplevert. Hierdoor is celtherapie momenteel erg duur en dreigen waardevolle therapieën niet bij de patiënt te geraken.

Dat is ongelooflijk jammer, want organisaties als Kom op tegen Kanker investeren veel geld in onderzoek naar nieuwe vormen van celtherapie. Daarom sloegen we de handen in elkaar met de Stichting tegen Kanker en het Antikankerfonds om te pleiten voor een goedkeuringsproces op maat van academisch ontwikkelde celtherapie. Ze bezorgden een white paper aan federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.