


Tot er een wereld zonder kanker is, vermijden, bestrijden en verzachten we kanker. Daarnaast zetten we onze expertise in voor een beter beleid rond kanker. Om dat allemaal te kunnen doen, mobiliseren we zoveel mogelijk mensen om mee te strijden tegen kanker.
Kanker kan iedereen treffen. Ook wie gezond leeft, kan de ziekte krijgen. We kunnen het risico op kanker wel terugdringen door werk te maken van een gezonde levensstijl en leefomgeving.
Daarom ijvert Kom op tegen Kanker bij overheden voor veranderingen aan de wetgeving die het risico op kanker voor de bevolking helpen te verminderen. Daarnaast vinden we het belangrijk om de bevolking te sensibiliseren en te informeren over oorzaken van kanker, risico’s en de voor- en nadelen van vroegtijdige opsporing.
Tot slot investeert Kom op tegen Kanker ook in wetenschappelijk onderzoek voor een betere kankerpreventie. In 2020 ging het om 1.039.452 euro.
Kom op tegen Kanker wil bijdragen aan hogere overlevingskansen en toegankelijke, doeltreffende medische behandelingen voor mensen met kanker. Dat doen we door te investeren in wetenschappelijk onderzoek. In 2020 financierden we met 4.449.543 euro 37 biomedische onderzoeksprojecten en beurzen voor doctoraatsonderzoek.
We financierden ook psychosociaal onderzoek (in 2020 voor 1.140.945 euro), nemen zelf heel wat initiatieven en ondersteunen externe zorgprojecten en -organisaties die het sociale en psychische welzijn van patiënten helpen te verbeteren. In 2020 steunden we voor 3.207.631 euro 4 vernieuwende zorginitiatieven en 17 zorgorganisaties.
Bij zorginstanties en op politiek niveau ijveren we voor geïntegreerde, kwalitatieve en betaalbare zorg.
Mensen met kanker hebben niet enkel nood aan medische verzorging, maar ook aan psychische, emotionele, sociale en soms financiële steun. Kom op tegen Kanker wil een motor en inspirator zijn voor een betere psychosociale zorg. Daarom kregen lotgenotengroepen, de palliatieve zorg en de kinderoncologie voor 2.243.099 euro steun.
We willen ook een voortrekkersrol spelen voor kankerpatiënten die nu te weinig of geen toegang hebben tot goede zorg. Samen met ziekenhuizen, ziekenfondsen, thuiszorgorganisaties en lotgenotengroepen maken we actief werk van een aanbod voor de meest kwetsbare groepen.
Om onze doelstellingen te realiseren, hebben we natuurlijk middelen nodig. Menselijke en financiële. Daarom voeren we het hele jaar door campagne om zoveel mogelijk mensen te verenigen in de strijd tegen kanker en zoveel mogelijk geld op te halen.
Door onze opgebouwde kennis, uitgebreid netwerk en onze voeling met het terrein, wordt Kom op tegen Kanker ondertussen erkend voor zijn expertise op het vlak van de preventie en behandeling van kanker en de psychosociale zorg voor patiënten. We willen die expertise vertalen naar impact. Onze stokpaardjes? Een effectief antitabaksbeleid, zorg voor kwetsbare groepen, individuele en collectieve patiëntenrechten en informatieverstrekking voor iedereen.
Hoe kunnen we de beste versie van onszelf zijn in een wereld die verandert? Die vraag stellen we ons bij Kom op tegen Kanker elke dag. Daarom zijn we uitgebreid gaan praten met verschillende experts en betrokkenen en hebben we een nieuw toekomstplan 2022-2026 opgesteld. Met concrete en ambitieuze doelstellingen die we de komende vijf jaar willen halen.
Lees je graag meer in detail wat Kom op tegen Kanker in 2021 gerealiseerd heeft? Raadpleeg ons jaarverslag!