De combinatie van PET-CT met een op glutamaat gebaseerde bloedtest verbetert de diagnose van kanker bij solitaire longnodules.

Biomedisch
Promotors:
Michiel Thomeer (UHasselt)
Project Partners:
Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL)
UHasselt
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€224.100

Samenvatting

PET-CT mist met een gevoeligheid (sensitiviteit) van 96% geen enkele knobbel in de long (longnodule) veroorzaakt door kanker. Dit onderzoek is dus erg gevoelig, doch weinig specifiek (23%): PET heeft het moeilijk om een longnodule te onderscheiden van kwaadaardig en niet-kwaadaardig. Dit blijkt wanneer een patiënt een heelkundige wegname van deze longnodule ondergaat, in 10% van de gevallen het niet om (long)kanker gaat, maar om een goedaardig letsel. Deze groep van patiënten hebben voor niets een heelkundige ingreep met risico op complicaties ondergaan.
Onze onderzoeksgroep (Prof. Peter Adriaensens – Materiaalkunde UHasselt, Prof. Liesbet Mesotten – LCRC UHasselt en Dienst Nucleaire Geneeskunde ZOL Genk en Prof Michiel Thomeer – LCRC UHasselt en Dienst Longziekten ZOL Genk) heeft in een metabolomics-studie aangetoond dat een meting van het glutamaatgehalte in het plasma met 1H-NMR spectroscopie de PET-CT kan aanvullen en zo die specificiteit kan verhogen van 23% naar 81%. Echter zo’n NMR spectroscoop is erg duur en enkel beschikbaar in specifieke onderzoekscentra (in België zijn er 3).
We willen met dezelfde onderzoeksgroep en in samenwerking met het laboratorium van Prof. Penders ZOL Genk een project opzetten waarbij we de glutamaatconcentratie willen bepalen door een toestel dat in ieder ziekenhuis aanwezig is en in de dagelijkse routine wordt gebruikt: een high-performance liquid chromatography (HPLC). We willen met deze techniek de juiste concentratie van plasmaglutamaat door HPLC bepalen in combinatie met kenmerken van de PET-CT om een PET positief longletsel te onderscheiden van kwaadaardig of goedaardig.
De meerwaarde van dit project is een snellere en meer correcte diagnose te kunnen stellen van een PET positieve longknobbel die verdacht wordt te zijn veroorzaakt door kanker. We vermijden alzo onnodige heelkundige ingrepen, wetende dat onze doelgroep meer kwetsbaar voor complicaties is door de mogelijke aanwezigheid van onderliggende chronische long-, hart- of vaataandoeningen. Daarnaast kan het de emotionele belasting (persoonlijk en familiaal) vermijden wanneer een verdacht letsel op PET wordt vastgesteld.