ExoRAS: een nieuwe, exosoom gebaseerde K/N-RAS blokkeringsstrategie om drug resistentie in multipel myeloom te bestrijden.

Biomedisch
Promotors:
Elke De Bruyne (Vrije Universiteit Brussel)
Project Partners:
KU Leuven
Vrije Universiteit Brussel
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€400.000

Samenvatting

De hematologische kanker multipel myeloom (MM) uit zich als een opstapeling van plasmacellen in het beenmerg. De ziekte is ongeneeslijk, aangezien de meeste patiënten na een succesvolle behandeling hervallen door de groei van een drug resistente tumor. De RAS eiwitfamilie draagt vaak bij tot de ontwikkeling van drug resistentie, en is gemuteerd in ±50% van alle kankers. Daarnaast zorgen ze voor agressiviteit en groei van de tumor. Ondanks
decennia van onderzoek, is er nog geen klinisch relevant medicijn tegen RAS ontwikkeld. In 72% van de MM patienten die hervallen zijn de RAS familieleden KRAS, NRAS en/of het gerelateerde BRAF gemuteerd.
In dit project wordt een nieuwe strategie voorgesteld gericht tegen K-RAS en N-RAS. Het doel is om MM te gebruiken als model voor K/N-RAS bestrijding door 1) RASSF4, een tumor suppressor waarvan we reeds aangetoond hebben dat deze MM celdood veroorzaakt, en 2) K/N-RAS-specifiek siRNA (siKRAS) om de K/N-RAS expressie te onderdrukken, samen af te leveren aan de kankercellen. Voor het afleveren van deze twee anti-K/N-RAS componenten kijken we naar het natuurlijke communicatienetwerk van de MM cellen en beenmerg stromale cellen (BMSC). Deze cellen communiceren met elkaar via kleine vesikels, genaamd exosomen. Wij gaan de BMSC zodanig modificeren dat ze exosomen afscheiden die MM cellen als specifiek doelwit hebben, en zowel RASSF4 en siKRAS bevatten. De verwachting is dat deze gerichte anti-K/N-RAS exosomen de MM cellen efficienter gaan doden en drugresistentie tegengaan. Om de patienten die gebaad zouden kunnen zijn met deze nieuwe anti-K/N-RAS therapie te kunnen identificeren, onderzoeken we bovendien ook het potentieel van RASSF4 als biomerker voor het voorspellen van de overlevingskansen van de patienten.