Versterking van immuuntherapie door de combinatie van gepersonaliseerde dendritische celtherapie en gerichte checkpointremmers als eerstelijnsbehandeling voor longvlieskanker (IMMUNO-MESODEC studie)

Biomedisch
Promotors:
Sébastien Anguille (UZA)
Project Partners:
UZA
UZA
AZ Maria Middelares
VITAZ
Budget uitgereikt door Kom op tegen Kanker:
€756.147

Samenvatting

Longvlieskanker is een zeldzame, maar agressieve kanker met zeer beperkte behandelingsopties. Al sinds 2004 bestaat de standaardbehandeling uit chemotherapie. Desondanks blijft de levensverwachting voor deze patiënten erg somber, met een mediane overleving van 12-16 maanden. Er is dus een dringende nood aan effectievere behandelingen. Immuuntherapieën, die als doel hebben om het afweersysteem van de patiënt maximaal te (re)activeren en zo de kankercellen aan te vallen, zijn in dit opzicht erg veelbelovend.
Zo rapporteerde een klinische studie in december 2020 het eerste succes van immuuncheckpointremmers – die de rem kunnen opheffen die bepaalde kankercellen indrukken – voor de behandeling van longvlieskanker, met een verlenging van de algemene overleving met 2 tot 4 maanden. Naar aanleiding van dit succes, werd de specifieke combinatie van checkpointremmers goedgekeurd als alternatieve eerstelijnsbehandeling voor longvlieskanker. Ook tussentijdse resultaten van onze eigen lopende klinische studie in longvlieskanker, die de haalbaarheid, veiligheid en werkzaamheid van gepersonaliseerde dendritische celvaccinatie – een op maat gemaakte celgebaseerde immuuntherapie – in combinatie met de standaard eerstelijns chemotherapie onderzoekt, wijzen op gunstige effecten in termen van klinische respons en algemene overleving. Bovendien observeren we dat patiënten die na ziekteherval behandeld worden met dendritische celvaccinatie in combinatie met een immuuncheckpointremmer, vaker dan verwacht een positief klinisch effect vertonen. De mediane overleving bedraagt op dit moment 35 maanden, wat de mediane overleving uit de literatuur ruim overschrijdt. Dit suggereert dat verschillende kankerbehandelingen elkaar kunnen versterken wanneer ze in combinatie gebruikt worden.
Voortgaand op deze actuele successen, is het doel van deze aanvraag een nieuwe klinische studie op te starten waarin we gepersonaliseerde dendritische celvaccinatie en gerichte immuuncheckpointremmers combineren met de standaard eerstelijnschemotherapie voor vijftien patiënten met longvlieskanker, met als doel ziekteherval te voorkomen of uit te stellen en de overlevingskansen te verbeteren.