Oncofreezing terugbetaald: kinderwens na kanker in vervulling

Delen

Door heelkunde, chemo- of radiotherapie kunnen kankerpatiënten onvruchtbaar worden. Een oplossing is oncofreezing, een techniek die duizenden euro’s kost. Mede dankzij Kom op tegen Kanker besliste de federale regering om oncofreezing terug te betalen.

Bij oncofreezing worden eicellen, sperma of eierstokweefsel ingevroren voordat de behandeling start. De kost van deze techniek kan al snel oplopen tot een paar duizend euro. Kankerpatiënten die na hun behandeling nog kinderen willen krijgen, moesten dat geld zelf ophoesten. Voor veel patiënten, vaak nog studenten, geen evidentie. Het gevolg was dat sommige patiënten hun kinderwens moesten laten varen omdat ze het allemaal niet konden betalen. Onaanvaardbaar, vonden wij, en dus voerden we de druk op beleidsmakers op om hier iets aan te doen.

Op initiatief van Maggie De Block, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, heeft het verzekeringscomité van het RIZIV groen licht gegeven voor de terugbetaling van oncofreezing. Hiervoor wordt vier miljoen euro op jaarbasis uitgetrokken. Daardoor mogen patiënten de hoop blijven koesteren om na hun genezing alsnog een gezin te stichten op basis van hun eigen genetisch materiaal.

‘Ik moest 3000 euro betalen om eicellen te laten invriezen. Het voelde aan als een dubbele mokerslag, bovenop mijn ziekte.’

Claudia Dierckx

maakte gebruik van oncofreezing

Claudia, maakte gebruik van oncofreezing

Lees hier het hele verhaal van Claudia.

Meer weten over kanker en vruchtbaarheid? 
Je vindt heel wat info op www.allesoverkanker.be.

Thema's: Betaalbaarheid