Donald, vrijwilliger praatcafé

Delen

‘Het gaat niet om mij, het gaat om hen. Dat hou ik altijd in het achterhoofd als ik als vrijwilliger tijdens de praatcafés van Kom op tegen Kanker met de aanwezigen praat.'

'Die praatcafés behandelen telkens één thema, zoals ‘Terug aan het werk na kanker’ of ‘Geheugen- en concentratieverlies na de behandeling’. Iedereen die geïnteresseerd is mag er naar toe komen.'

'Eerst is er een lezing over het onderwerp en daarna is er tijd voorzien waarop iedereen een kopje koffie kan drinken en een babbeltje kan doen. De aanwezigen zijn mensen die iemand kennen met kanker, zelf ziek zijn geweest of nog in behandeling zijn. Dus vaak zijn die babbels heel intens.'

'En op dat moment is het onze taak als vrijwilliger om ervoor te zorgen dat het gesprek tussen die mensen vlot verloopt. Dat iedereen zijn of haar zegje kan doen.'

'Soms herken ik dingen die verteld worden. Mijn vrouw stierf immers 7 jaar geleden na een jarenlange strijd tegen kanker. Maar toch hou ik mijn eigen ervaringen voor mezelf. Ik wil dat de aanwezigen op dat moment genoeg tijd en ruimte krijgen om hun verhaal te delen.’

Thema's: Vrijwilligers